26. apr. 2024 o 07:58
Miloš Audi, iflscience.com

Unikátny ostrov je celý posiaty drahokamami. Ťažili sa tu už pred viac ako 3 500 rokmi

placeholder
Unikátny ostrov je celý posiaty drahokamami.
Zdroj: reprofoto/youtube.com/@ahmedsalama4897

V Červenom mori sa nachádza jedinečný ostrov, ktorý je celý posiaty cennými drahokamami. Napriek tomu, že o ňom vedeli už starovekí Egypťania, sa dnes takmer nevyužíva.

Zaujímavosti
26. apr. 2024 o 07:58
Unikátny ostrov je celý posiaty drahokamami. Ťažili sa tu už pred viac ako 3 500 rokmi

V Červenom mori sa nachádza jedinečný ostrov, ktorý je celý posiaty cennými drahokamami. Napriek tomu, že o ňom vedeli už starovekí Egypťania, sa dnes takmer nevyužíva.

Na svete sa nachádza množstvo lokalít, ktoré vyzerajú, ako keby ani nepochádzali z našej planéty. K nim patrí aj unikátny ostrov Zabargad, ktorý leží v Červenom mori. Ako informoval portál IFLScience, na tomto pustom povrchu totiž môžete nájsť obrovský počet cenných kameňov, pričom o jeho jedinečnosti vedeli už starovekí Gréci a Egypťania.

Ostrov z drahokamu

Malý ostrov Zabargad sa nachádza približne 50 kilometrov od pobrežia južného Egypta v oblasti Červeného mora nazývanej Foul Bay. S rozlohou iba 4,5 štvorcových kilometrov nejde na prvý pohľad o veľký skvost tejto lokality, čo potvrdzuje aj jeho pustý povrch. Dôvodom je, že sa tu zadržiava iba málo sladkej vody a nie je na ňom takmer žiadny život. Výnimkou sú niektoré morské vtáky či podvodné živočíchy.

Avšak to, čo ostrovu chýba v biodiverzite, doháňa v geológii a histórii. Ukázalo sa totiž, že táto pustina je doslova celá pokrytá zeleným kameňom s názvom peridot, ktorý patrí k jedným z najcennejších drahokamov na svete. Počas staroveku sa táto odroda olivínu zbierala z ostrova a používal sa v šperkoch kráľov, ktorí vládli starovekým stredomorským kráľovstvám. Najstaršie písomné záznamy o ťažbe na Zabargade však pochádzajú z antického Grécka a starovekého Egypta pred viac ako 3 500 rokmi.

Ako tento ostrov vznikol?

Odborníci určili, že drahokamy vznikli v útrobách našej planéty viac ako 150 kilometrov pod povrchom v hornom plášti Zeme. Tam boli vystavené obrovskej teplote a tlaku, pričom sa zamiešali do kedysi viskóznej magmy, ktorá sa odvtedy ochladila, stuhla a dostala sa na povrch. Tomuto javu dopomohla aj hlboká geologická trhlina, ktorá sa vytvorila pred desiatkami miliónov rokov, s najväčšou pravdepodobnosťou okolo ranej kriedy.

Stret tektonických platní mal za následok, že časť plášťa vystúpila do kôry a vytvorila zvláštny ostrov prevažne z peridotu. Táto lokalita podľa odborníkov stále leží v centre tektonickej aktivity, pretože sa nachádza v blízkosti Červenomorského riftu, ktorý označuje križovatku medzi Africkou a Arabskou doskou.

Vzhľadom na to, aký dôležitý bol Zabargad pre staroveký svet, je pozoruhodné, že je v modernom svete relatívne neznámy. Ťažba peridotu pokračovala na ostrove až do začiatku 20. storočia, ale neskôr takmer úplne prestala, pretože egyptská vláda v roku 1958 znárodnila bane v krajine. Dnes je najväčším producentom tohto drahokamu Nórsko, pričom Egypt sa neobjavuje ani v prvej desiatke.